Кметът на Карнобат: Концесията на автогарата е една от най-успешните за общината

 По време на последната общинска сесия в град Карнобат, бургаската транспортна компания „М-БУС”ООД се отчете пред общинските съветници за извършената работа през 2009-та година по договора за концесия на автогарата. През февруари миналата година „М-БУС”ООД спечели конкурса за отдаването на автогарата в Карнобат на концесия за срок от 35 години. Пред местния парламент управителят на транспортанта фирма Румен Христов презентира и работните проекти, които тази година ще бъдат осъществени. След приемането на отчета карнобатските общински съветници се увериха на място в извършените ремонтни дейности на автогарата. Те определиха новия облик на реновираната част от сградата като съвременен и предлагащ всички удобства, които се изискват за едно такова място.”Тази концесия е една от най-успешните за общината”, коментира кметът на Карнобат Георги Димитров.

В обновената Автогара в Карнобат има стая за майки с деца, багажно отделение, изцяло ремонтирана чакалня и санитарни възли. Ремонтът на автогарата направен досега е само част от планираното цялостно обновяване на автогарата. Ремонт там не е правен от 30 години – откакто е построена. До момента е извършена подмяна на канализацията за отпадни води и водопроводната инсталация, ремонтиран е покривът на сградата, сложена е нова хидроизолация, поставени са нови гръмоотводи. През изминалата година е сменена частично дървената дограма с PVC, цялостно е ремонтиран и административният блок на автогарата.

190 850 лева е инвестирала през 2009 година бургаската транспортна компания "М-БУС" в ремонт и модернизация на автогарата в Карнобат. Това е двойно повече от предварително планираните 92 500 лева, уточни управителят на фирмата Румен Христов. Посочените суми в отчета са разплатени на 100% и дружеството няма никакви задължения. Във връзка с ангажиментите на „М-БУС” по договора за концесия, фирмата ежемесечно е отчитала дейността си пред Община Карнобат.

„В състоянието, в което се намираше преди година, автогарата не можеше да отговори на потребностите на пътниците, нито да покрие изискванията към един такъв обект”, отбелязват от „М-БУС” в отчета си пред общинския съвет в Карнобат. „Ангажиментите, които поехме за 2009 година, залегнали в инвестиционната програма, вече сме ги изпълнили", каза управителят на „М-БУС” Румен Христов. Освен планирания ремонт, извън предвиденото е направена реконструкция на голяма част от помещенията на първия етаж, които са част от новата чакалня за пътници, изградени са нови билетни каси , санитарни възли. Санирана е северната и западната фасада на административния блок. В автогарата е обособена както стая за диспечери, така и за шофьорите, има и багажно отделение.

"През тази година ще трябва да успеем да извършим обособяване на нови пътнически сектори" , обясни управителят на "МБус" Румен Христов. Тази година ще се приключи изцяло с подмяна на дограмата на автогарата . Предвидено е да се изгради отоплението, което ще е на природен газ - метан. Захранването ще бъде от газопреносната мрежа. За изпълнението на строителните мероприятия през тази година от "МБус" са предвидили 152 000 лева, като очакванията са тези средства да бъдат надхвърлени. Инвестиционната програма за тази година вече е внесена в Община Карнобат. При завършен вид, настоящият обект ще представлява ансамбъл от административен блок и изцяло нова автогара с нова съвсем различна визия, обещава концесионерът.

 

 

 


Времето
в
Карнобат

20 °C

Разкъсана облачност

вятър 7 км/ч

2021-06-15 4 | 17 °C
2021-06-16 11 | 21 °C
2021-06-17 11 | 25 °C
2021-06-18 13 | 23 °C